1. MR Linac, Radyoterapiye Nasıl Bir Yenilik Getirdi?
MR Linac ile kanserde radyasyon tedavisi yeniden tanımlandı. Cihaz, tedavi sırasında benzeri görülmemiş bir hassasiyetle yumuşak doku görüntülemesi sağlıyor. Gerçek zamanlı olarak tümörün ve risk altındaki organların hareketlerini izliyor. Çevresindeki sağlıklı dokulara verilen hasarı en az seviyeye getirerek, küçük alanlara daha yüksek radyasyon dozu veriliyor.
2. MR Linac’ı Benzer Teknolojilerden Ayıran Özelliği Ne?
MR çözünürlük kalitesi, yani görüntü kalitesi 1.5 Tesla gücünde olup görüntü kalitesi oldukça yüksektir. Ayrıca fonksiyonel görüntüleme özelliği ile tedavi seansları arasındaki yanıtları çok erken bir şekilde değerlendirir. Bu yöntem sayesinde tedavi yanıtına göre kişiye özel en etkili tedavi planlanabilir.
3. Geleneksel Radyoterapi Yöntemlerinden Farkı Ne?
Hastalar nefes alıp verdiğinde veya barsak hareketlerine bağlı olarak tümörlerin pozisyonlarında sapmalar yaşanabiliyor, organ hareketlerine bağlı olarak da radyoterapi esnasında tümörün kesin yerinin saptanması güçleşiyordu. O yüzden konvansiyonel radyoterapide normal bir solunum döngüsü sırasında tümörün gidebileceği tüm alanlar hesaplanarak ışınlama yapılıyordu. MR Linac ise, tedavi sırasında solunum, yutma ve diğer normal vücut hareketlerinin neden olduğu tümör hareketini izleyebildiği için ışınlama doğrudan tümöre yapılıyor, sağlıklı dokular da korunmuş oluyor. Tümör içinde en aktif ve agresif olan parçaları tespit ederek bu bölgeye daha yüksek dozda radyasyon verilebiliyor.
Gerçek zamanlı tümör görüntüleme özelliğinin sağladığı diğer bir fayda, tümördeki anlık değişimlerin izlenip ve tedavi planının bu görüntülere göre yeniden yapılabilmesine izin vermesidir.
4. Hangi Kanser Türlerinde Kullanılıyor?
- Prostat kanseri
- Jinekolojik tümörler
- Beyin tümörleri
- Lenf bezi metastazları
- Kemik metastazları
- Yineleyen tümörler
- Pankreas kanseri
- Akciğer kanseri
- Meme kanseri
- Kalın barsak kanserleri
- Karaciğer/hepatobiliyer kanserleri ve metastazları
5. Hastaya Avantajları Nelerdir?
Tedavi sırasında tümör hedeflenerek maksimum doz radyasyon veriliyor. Sağlıklı hücreleri hedef almayan yeni tedavi, sadece tümöre odaklandığı için radyoterapi sonrası hastanın yaşam kalitesini bozmadan tedaviyi tamamlamasına yardımcı olacak, bu da hastanın tedaviye uyumunu artıracaktır.
Her hasta kendine özgüdür ve kendine özgü bir (eşsiz bir) tedaviye ihtiyaç duyar. MR Linac; net görüş yeteneği, gerçek zamanlı tümör izleme özelliği ve gerçek zamanlı uyarlanabilir radyoterapiye imkan sağlaması nedeniyle daha önceden mümkün olmayan bir düzeyde kişiye özgü tedavi sağlar.